Vorige zaterdag stond ik voor de vierde (en laatste) maal aan de start van de triatlon van Almere. Voor de leken onder u, Almere is niet zo maar een wedstrijd. Het is na Hawaii de oudste lange afstand triatlon ter wereld (37e editie) en dit jaar werden er 3300 atleten uit 49 verschillende landen en meer dan 35000 toeschouwer verwacht. Sinds Almere tot het ‘Challenge-circuit’ behoort, is er keuze tussen de halve en de volledige afstand. De Esplanade waar rond het hele circus zich afspeelt (start, wissel, aankomst) is de laatste jaren een beetje een Izegemse enclave geworden. Bart Colpaert won er in 2013 op indrukwekkende wijze de ‘Full Distance’ en heel wat clubgenoten maakten hier hun debuut op de lange afstand. Vijf weken vóór Hawaii leek de ‘Half Distance’ me een ideale voorbereidingswedstrijd om eens te zien hoever ik al sta. In samenspraak met m’n trainer Bart Becquart had ik naast ‘het maximum eruit halen’ twee specifieke doelen vooropgesteld: 90 km fietsen rond de 250 watt en een halve marathon lopen aan 14 per uur. Strak plan voor een 46-jarige man, maar de speeltijd is voorbij. Als ik in Kona wil meedoen met de grote jongens mag ik hier al eens uitpakken en aan de buitenwereld laten zien dat ik niet enkel voor de folklore deel uitmaak van het EFC-ITC Topteam.

Om 8.30u duiken we het Weerwater in voor één grote zwemronde van 1900 meter (tegenwijzerzin mocht het u interesseren). Ik zwem zonder al te veel moeite m’n normale wedstrijdtempo (1:40 per 100m), al moet er op het einde wat geslalomd worden tussen de (schoolslag)zwemmers van de vorige wave. Na al die jaren heb ik ondervonden dat er door een gebrek aan techniek aan die snelheid helaas niet veel meer te veranderen valt, maar het aantal trainingskilometers bepaalt wel hoelang ik het kan volhouden. Als ik na een dikke 32 minuten terug voet aan land zet, voel ik dat ook een tweede ronde aan dit tempo weinig problemen zou opleveren. Op schema dus.

Tijdens de wissel doe ik een extra fietstruitje en regenjasje aan om het gure weer te trotseren. Hierdoor gaat het aerodynamisch effect van m’n afgetrainde torso wel wat verloren. Helaas pindakaas. De eerste kilometers op de smalle fietspaden is het wat opletten bij de inhaalmanoevers en in de natte bochten. Eens op de dijk draai ik de kraan helemaal open en kan het feest beginnen. Misschien ga ik iets te onstuimig van start, maar de stevige zuidwester geeft me vleugels en het wordt één grote inhaalrace van atleten uit vroegere waves. Vanaf het keerpunt in Lelystad maakt een forse zijwind (later tegenwind) er een waar slagveld van. De gaten tussen de verschillende atleten worden steeds groter en tot m’n frustratie merk ik rond kilometer 50 dat het ook bij mij niet zo vlot meer draait. Gelukkig steekt er me op dat moment een beer van een vent voorbij (2 meter hoog, een borstkas waar ik 3 keer in kan en een koppel tijdritbenen dat niets aan de verbeelding overlaat). Ook op reglementaire stayerafstand (12 meter) haal ik er zeker voordeel uit als ik hem kan volgen. M’n snelheid gaat hierdoor terug iets de hoogte in en als mijn nieuwe vriend dreigt stil te vallen neem ik zelfverzekerd over. Wedden dat hij dat niet leuk vindt en onmiddellijk zelf weer een tandje zal bijsteken? Bij één van onze gezamenlijke inhaalmanoevers komt er plots iemand tussen ons inrijden, waardoor ik mij moet laten uitzakken tot op 12 meter. Helaas kan die laatste het wiel van mijn gangmaker niet volgen en is de vogel gaan vliegen. Achteraf bekeken maak ik hier een tactische fout door het gat zelf niet onmiddellijk terug dicht te rijden. Het ging een beetje pijn doen, maar als ik daardoor nog 20 km had kunnen “profiteren” (bemerk de aanhalingstekens) kon ik zonder veel moeite nog een paar kostbare minuten winnen. Uiteindelijk rij ik na 92.5 km de wissel binnen aan een gemiddelde van 37.5 km/u en een Normalized Power van 249 watt. Opdracht volbracht, maar er zat misschien net iets meer in.

In het lopen doe ik waar ik voor gekomen ben: 3 ronden van 7 km netjes aan 14 per uur. Karen, Luca en Alec staan strategisch opgesteld langs het parcours om me te voorzien van de nodige energie. Elke ronde geven ze ook de positie door binnen mijn leeftijdscategorie (Men 45-49) die wedstrijdanalist Dominique B. vanachter zijn PC in Lendelede sms-gewijs doorstuurt richting Almere. De technologie staat voor niets. Elke ronde schuif ik verder op en ook het Hollandse publiek is danig onder de indruk van m’n soepele tred en verende foulé. “Hartstikke goed Frank, zet ‘m op”. Met de meet in zicht pers ik er nog een sprintje uit om in de laatste tweehonderd meter nog een rechtstreekse tegenstander voorbij te steken en zo ga ik als 4e van mijn age group (172 starters) en als 38e overall (met 1000 deelnemers helemaal uitverkocht) dwars door de finish.

 

Het ontleden van een triatlonuitslag daags nadien is ook een sport op zich. Naast je naam staan er niet minder dan 14 verschillende cijfers (tijden per discipline, wissels, rondetijden, …). Altijd kan je er wel iets uithalen waar je vrolijk van wordt en die je geleverde prestatie nóg mooier maakt. Deze keer overtreft mijn deskundige analyse alle verwachtingen. In de ranking van m’n age group staat er naast mijn loopttijd zowaar een cijfer 1 (één!). Ik was met andere woorden de snelste loper van m’n categorie en bij nader inzicht van alle 45-plussers. Asjemenou! Het podium waar ik stilletje van gedroomd had is er niet gekomen, maar zullen we afspreken dat dit nevenklassement ook meetelt? Eentje om in te kaderen waar ik terecht fier op ben, al zeg ik het zelf.

Volgens de gregoriaanse kalender is het nog 31 dagen en als ik mijn trainingsschema mag geloven nog 47 kilometer zwemmen, 1330 kilometer fietsen en 215 kilometer lopen tot aan de start in Hawaii. Hopelijk verder gezond en blessurevrij en dan ziet het er zeker niet slecht uit. Aloha!!

 

4 Comment on “Challenge Almere-Amsterdam: Door de wind Door de regen

  1. Proficiat Frank met deze sterke prestatie !

  2. Schitterend vooruitzicht voor hawaii. Proficiat

  3. Proficiat, schoon vooruitzicht

  4. Veel succes en break a leg in Hawaï 👍💪. Van je overbuur Leona en familie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *